sreda, 4. junij 2014

Od višine se zvrti ...

Takole prepeva Vlado Kreslin, pa Siddharta, še sama včasih v družbi prijateljev in kitare navdušeno pritegnem znanemu refrenu. Zadnje čase sicer ne prav pogosto, saj v glavnem čepim za knjigami, kot se za vse pridne študente v izpitnem obdobju tudi spodobi. Prav ta osredotočenost na medicinske teme pa mi je dala na tole pesem še en pogled. Res se od višine lahko zvrti. Pa še marsikaj drugega - sploh ob izpostavljenosti telesa velikim nadmorskim višinam. Glede na to, da bom poletje preživela nekje 3500 m nad morjem (z občasnim pobegom na višje ležeča mesta), kot medicinka ne morem iz svoje kože – opisala bom nekaj sprememb, ki jih doživimo »tam zgoraj«.


Zakaj sploh pride do pojava višinskih simptomov? Razlog tiči v zmanjšani preskrbi tkiva s kisikom. Odstotek O2 v visokogorskem zraku je isti kot ob morju (21%) – zaradi višine se zniža zgolj zračni tlak. Prav delni tlak O2 v naših pljučnih mešičkih pa je tisti, ki določa, koliko O2 se bo preneslo v kri, kjer ga prestrežejo rdeče krvničke - eritrociti in ga vežejo na molekule hemoglobina. Na višini 3000 m se učinek zmanjšanega tlaka kaže enako, kot če bi ob morju dihali zrak z le 15% O2. V krvi je tako manj oksihemoglobina. Naša tkiva, predvsem možgani in srce, pa so zelo občutljiva na pomanjkanje kisika. Kemoreceptorji v žilah možgane obvestijo o spremembi in le-ti takoj reagirajo - pospešijo dihanje in srčni utrip. Kri kot posledica hitrega dihanja postane nekoliko bolj bazična (alkaloza krvi), kar spet ni ugodno. pH krvi se čez nekaj časa vrne v normale pogoje s posredovanjem ledvic. Kadar delovanje telesa ni optimalno lahko pride do izmeničnega hitrega dihanja (odziv na nizek delni tlak O2) in počasnega ali pa celo do kratkotrajnega prenehanja dihanja (odziv na alkalozo krvi). Cikla se ponavljata na približno 30 s – 2 min. Ta redek pojav imenujemo Cheyne–Stokes-ovo dihanje.

Ob zmanjšanem delnem tlaku Opride tudi do zvišanja krvnega tlaka, ki ga zaznajo baroreceptorji žil. Ledvice se odzovejo s povečanim izločanjem hormona eritropoetina – ta pa pospeši tvorbo rdečih krvničk – nosilk molekul Opo krvi. Celoten proces privajanja telesa na višino imenujemo aklimatizacija in poleg že opisanih sprememb v telesu vključuje še povečano število kapilar v skeletnih mišicah, dvig števila mitohondrijev in količine mioglobina, blago povečanje (hipertrofija) desnega srčnega preddvora  …  Nekoliko se poviša tudi tvorba hormona PYY – ta iz prebavnega trakta sporoča, da smo siti. Za pretirano izgubo kilogramov se vseeno ni treba bati - baje je Perujska hrana odlična, ljudje pa izjemno gostoljubni. :) Aklimatizacija traja nekaj dni do nekaj tednov – odvisno od posameznika.

Ob hitrem dvigu na velike nadmorske višine se velikokrat pojavi  akutna višinska bolezen. Zanimivo je dejstvo, da dobra fizična kondicija ne vpliva na pojavnost akutne višinske bolezni, izboljša pa toleranco za prenašanje napora. O svoji izkušnji višinske bolezni so nam že pripovedovali Perujski prostovoljci iz prejšnjih let. Esto también es la parte de la misión – tudi to je del misijona. :) Najpogosteje se pojavijo glavobol, utrujenost, splošna slabost, gastrointestinalne motnje, težave s spanjem in vrtoglavica. Pravijo, da hitro mine, in da smo varne v rokah domačinov. :)

Tale čaj smo skuhale na pripravljalnem vikendu.
Kakšnega pa nam bodo v primeru težav skuhali v Peruju? :)

Uh, kar zanimive spremembe nas čakajo v prvih dneh sredi Andov! Kljub vsemu dogajanju v telesu pa mislim, da bodo največje spremembe v nas tiste bolj globoke, ki se jih ne da opaziti s stetoskopom ali jih preučiti v mililitru krvi. Teh ne bo povzročila velika nadmorska višina, ampak življenje samo, ki se tam vrti drugače. Vse to vrtenje me popelje nazaj na začetek, k naslovni pesmi. Kako jo prepeva Kreslin vemo vsi – jaz pa bom tole razmišljanje v prošnji, da med vsem burnim dogajanjem »tam zgoraj« ne bomo same, sklenila takole:

Skrij nas v svojo dlan – svojo mehko dlan, svojo toplo dlan.

Da se nam krila ne stopijo od strahu. 
Da se ne bomo bali leteti na njih, čeprav so le papir. 
Da bomo zaupali Vate tudi, kadar se z višine ne vidi vse. 

Vzemi nas na svojo stran,
Gospod.


1 komentar:

  1. Uf, sem podrobno prestudirala, sprintala in si podcrtala! V cetrtek zvecer grem gor - cez 4 840 m in bom analizirala zadevo: oksihemoglobin, 15% O2, alkaloza krvi in vse to.... se slisi dokaj komplicirano: in navadno prespim vse to! Vsekakor pa se 100 % strinjam z zakljucnim razmisljanjem - vedno me ima na Svoji strani, :-) Nebesko lep blog, KOMAJ CAKAMO, DA PRIDETEEEEEE, andreja

    OdgovoriIzbriši