petek, 23. maj 2014

Kako se naučiti španščino v mesecu in pol?



Vse se da, če se hoče. Je pa treba tudi kaj konkretno narediti!
Tu je le nekaj predlogov! Dodajte še svoje:)

1. Udeleži se hitrega tečaja španščine!
Ni potrebno, da se učiš slovnico (sestavljeni, enostavni preteklik, nepravilni glagoli, skloni ... aja, španščina še tega nima!), ker boš sredi Andov, med gručico domačinov, ki čebljajo po svoje, pozabil na hitro naučena pravila, razumel ne boš nič, povedal pa boš še manj. Veliko bolj ti bo koristilo bogatenje besednega zaklada, a spet ne o čemerkoli, temveč o situacijah, ki se ti zdijo realne (na tržnici, med domačini, na delavnici med otroki, v pogovoru z mladimi, o predstavitvi Slovenije).
Nenazadnje - če ti ostane še kaj časa, bo prav prišlo tudi učenje znakovnega jezika!
 
Beri: "Ljubezen"
2. Poišči si nekoga, ki je nad jezikom toliko navdušen kot ti. 
Še bolje - da špansko že zna. Optimalno - da je španščina sogovorcu eden od maternih jezikov (argentinskih Slovencev ali slovenskih Argentincev v naši mali Sloveniji niti ni tako malo!). Povabi ga na klepet, okupiraj ga z vprašanji o jeziku, prosi ga, za njegove učbenike, zvezke, knjige, skupaj skuhajta špansko/mehiško/argentinsko jed ...


3. Listki vsepovsod.
Beri: "Polica"
Možgani kar srkajo informacije iz okolja. Polepi si sobo, dnevni prostor, kuhinjo s samolepilnimi listki, na katerih so napisani prevodi predmetov v španščino. Brez kakršnihkoli težav si boš zapomnil, da je hladilnik refrigerador.








4. Poslušaj špansko glasbo.
To ni tako preprosto, kot se sliši, sploh če nisi ljubitelj presladke glasbe. Za metalce ne najdem rešitev ... Tudi rock se v španščini narobe sliši. (Se priporočam za predloge!) Vendar malo romantike tu in tam ne more škoditi.

Christina Aguilera: https://www.youtube.com/watch?v=Z81hsLIY1sQ
Enrique: https://www.youtube.com/watch?v=aMOmlo4365c
Za začetnike: https://www.youtube.com/watch?v=8ydJr1Is8xI

5. Glej španske filme.
Teh ne manjka! Vsako dopoldne in popoldne na PopTV. Čeprav se vmes naučiš še malo turščine in portugalščine. Ja, telenovele dejansko funkcionirajo (govorim iz lastnih izkušenj še iz osnovnošolskih let, ko so bili popoldnevi še predolgi), vendar pa se prej posvetujte o vseh stranskih učinkih (morda se lahko obrnete na babico). 
Še nekaj filmov, ki se končajo v enem večeru:

Tres metros sobre el cielo
*3 Metros Sobre el Cielo
 
*Mentiras y Gordas
*Lo Contrario al Amor
*Venezzia
*Tengo ganas de ti  







6. Beri špansko literaturo!
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar