nedelja, 6. april 2014

Ko kljub pozni uri še pišeš

Budilka me v nedeljo zbudi sredi noči (beri: ob 4.30). Prvo, kar mi pride na pamet, je vprašanje: Zakaj?, Čemu mi je tega treba, ko bi lahko še nekaj ur sladko spala? A dogovor je dogovor, prejšnjo nedeljo so v Šentpetru na Otočcu  pri maši oznanili, da pridemo me, Perujke, predstavit svoj projekt. Čas teče in ne smem hiteti z avtom na mokri cesti. Vstanem, z zajtrkom zmotim normalni bioritem telesa, in se podam na pot proti Novemu mestu. V Ljubljani poberem še Uršulo, ki ob 5.30 še mirno sprehaja svojega psa ;). Kreneva v smeri oznak Novo mesto. Čez kakih 15 minut naju te usmerijo dol z avtoceste. Uršula: "No, saj sedaj pa samo do krožnega križišča... nato bo tam neka Qulandia in že bova tam... Evo, tam čez je že neko nakupovalno središče! Opa, kaj pa je to? Oznaka Rudnik - kaj sva še v Ljubljani? Očitno..." Pač, jutranja ura ;). Čez eno uro pa le dospeva do prave Qulandie in Evine hiše. Ura je petnajst minut do sedmih - ravno prav! 

V naslednjih nekaj urah smo do-(pre-)živele tri maše, dva križeva pota in en krst. In glavno: ljudem smo predstavile naše poslanstvo. Očitno je, da so nam farani zaupali (ali pa je to že v sami naravi Dolenjcev?), saj so našo odpravo kar krepko finančno podprli. To nam daje kar dobršno mero zagona za naprej in vprašanje, ki sem si ga zastavila zjutraj ob zvonenju budilke, se zdi nesmiselno ob vseh teh ljudeh, ki v nas tako močno verjamejo. 
Naša motivacija pa dobesedno poleti v višave popoldne, ko se Valentina, Eva in jaz odpravimo še v Celje z namenom, da bi tam izvedele kaj koristnega od Milene, prostovoljke izpred dveh let, ki se je v Peruju dva meseca ukvarjala z zapuščenimi otroki z motnjami v duševnem razvoju. Ona nam da vedeti, da je Peru izkušnja z veliko začetnico. Nanjo se ne da pripraviti tako, da te ne bi šokirala - pravi, da je priprava le molitev. Ti dve uri pogovora sta v spominu kot en sam preplet zgodb vseh otrok, nasvetov, vprašanj, novih idej in pričakovanj. Odprla so se povsem nova obzorja in razjasnili mnogi dvomi, saj je bilo res čutiti, kako se je Peru ugnezdil v Mileni in kakšna Izkušnja se nam obeta.
Da, bilo je vredno celo nedeljo posvetiti Peruju. Dokaz: dan se je začel že sredi noči, a jaz kljub pozni uri še kar pišem o njem, namesto da bi šla spat. ;)  

Navdušenje na poti domov
META

Ni komentarjev:

Objavite komentar