torek, 19. avgust 2014

Chavin de Huantar

Ah, kar tezko se je spraviti k pisanju, ko se pa kar naprej zaklepetava s prijaznim lastnikom hostla, ki ima posebno ljubezniv odnos prav do Slovencev in se zeli kar naprej uciti novih slovenskih imen, besednih zvez in pesmi. Zgoraj punce klepetajo z dvema Izraelcema in pocasi ze mecemo tople obleke v nahrbtnike. Jutri zvecer bo treba Huarazu pomahati v slovo.

Pa ne za vedno. Kar naprej smo polne svezih sklepov, da se se vrnemo v te dih jemajoce gore, da obiscemo ledenike, splezamo na divje prelaze in bele vrhove ... Huaraz res ni od muh. S svojimi vec kot 700 vrhovi Cordiljere Blance (kateri nasproti se mracno smehlja Cordiljera Negra) in vec kot 400 jezeri v prelepih barvah ... je skoraj neopisljiv! Vsak dan odkrijemo kaj novega ... Dve sva za malo vec adrenalina poskusili se puenting, kaj natancno to je, pa zaradi obcutljivih starsevskih skrbi razlozimo in pojasnimo sele doma.

Malce manj adrenalinsko in veliko bolj zgodovinsko pa je bilo danasnje odkritje Chavina. Tako imenovani popek starodavne kulture, o kateri se danes ne vemo veliko, lezi kot biser med visokimi gorami. Stevilo sedem je misticno tudi na tem koncu sveta: sedem templjev se ozira proti vzhodu, od koder je vsako jutro prilezlo sonce in navdihovalo svecenike. Misticno in energetsko mestece je privabljalo stevilne romarje, pa tudi kmete, ki so zrtvovali del pridelka v zahvalo bogovom. Teh je bilo vec, glavni pa naj bi bili trije, simbolno stevilo tri nas lahko spomni tudi na krscansko sveto trojico.

Najvecji poudarek je nas zagreti vodic s svojimi sedemdeseti leti (tako zivahnega, poskocnega in neugnanega vodica zlepa ne najdes!) dajal t. i. ambivalentnosti- sobivanju temne in svetle sile. Polovica procelja je obarvana belo, simetricno druga polovica crno. Belo kot barva dneva, barva jang, barva moskega ... in crna kot noc, jing, metafora zenske. Zanimiva sodba o svetu. Z Valentino bi si kot zenski raje prisodili svetlobo in vedrino dneva  ... A kaj pa ves, teli prebivalci so ocitno odkrili zensko skrivnostnost. Bili so matematiki, astronomi, astrologi ... za prerokbe pa so si pomagali s kaktusovim strupom in omamljeni videli sonce v treh barvah ter se polivali s krvjo ... Ni bilo lahko biti svecenik.

300 po Kr. jih verjetno unicijo pripadniki drugih kultur. Kasneje bogastvo iz templjev pokradejo Spanci in nazadnje ostanke pokrije naravni plaz. Sele v sedemdesetih se zacnejo zanimanja za to starodavno kulturo (kar sicer ni tako cudno, saj so tu takorekoc na vsakem gricu dvatisocletni ostanki in domacini delujejo precej ravnodusni) in mnogi ljudje prihajajo le na tako imenovano izmenovanje slabe energije z dobro. Ob pomoci mnogih fundacij so danes muzej in rusevine odlicno ohranjeni. Kar ne mores verjeti, da imas opravka z originali. 

Ne glede na to, kaksne energije so se izmenjale nocoj, je vzdusje vecera nadvsae prijetno ... od zgoraj se ze slisi Evino keno in ukulele. Nad nami pa huaraske zvezde ... toliko jih je! Svet zvezd je bil eden izmed treh podsvetov svecenikov iz Chavina. Drugi pa je bil svet ljudi. In tja se vracam prav zdajle tudi jaz. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar