sreda, 30. julij 2014

Nova obzorja

V zadnjih treh tednih sem precej razsirila svoja obzorja na stevilnih podrocjih - v posebno veselje pa mi je odkrivanje povsem novega sveta sadja! Da se vam pocedijo sline, zasvetijo oci in vas zasrbijo podplati, da jo mahnete v tropske kraje, bom delcek tega socnega in pisanega sveta delila z vami. :)



Pajek!
No, vsj tako smo ga poimenovale me, pravo ime zveni zelo podobno. Velikanskemu fizolu podobna zadeva si s pajkom deli vec kot le ime - izgleda kot ena od nozic te zivalice, prav tako pa je precej zahrbtna za uzivanje - v sebi skriva stevilne koscice, ki jih je treba previdno izlociti. 


Cherimoya!

Slastna, sladka in socna. Mljask!










Granatno jabolko.!

Vecini ze poznan sadez, ki pa z 'nasim' jabolkom nima prav veliko skupnega. Ob prvem obisku trznice smo ga dobile za pokusino in poleg njegove skastne plati ob prvem pranju oblek spoznale se nekiloko bolj nadlezno lastnost - soka granatnega jabolka se namrec ne da spraviti iz oblek. Dopuscamo tudi moznost, da nase pralne tehnike tu niso dovolj ucinkovite - milo in skaf namrec nista kos vsemu ...




Papaya!

In s. Andreja, seveda :) Me smo si ta ogromni sadez privoscile v obliki soka. Na oko bi ta sadez umestila nekam med buco in melono. 










Nas dobri znanec kokos!

Na trznici se najprej lahko odzejas z njegovim sokom, potem pa ti ga se prijazno rezrezejo, da ga lahko pohrustas za malico. Zraven dodas se mandelj in ze imas Rafaello! :)








Pepino!

Prijeten na pogled, z osvezilnim okusom in brez pesk - vec kot dobrodosel dodatek vsem jutranjim smoothijem.







Maracuya!
Same se lotijo le pogumni - po okusu je najblizje limoni, zato se za podrobne degustacijo v vecjih kolicnah nise odlocila - je pa izvrstna v kombinaciji z vodo. Limonada - maracuyada!



 

Granadia!

Zasluzi najvecjo sliko, sj je moj absolutni favorit med sadezi! (Tudi) Moja prva asociacija je bila - zabji mrest!, ampak okus me je tako presunil, da ze skoraj razmisljam, da bi se lotila Ode Granadiji, ki bi se zacela nekako takole:

Ceprav kot zabji mrest se zdis,
v ustih nezno se stopis,
se peske tvoje dobre so,
ko med zobmi zahrustajo ...


Palta ali po domace avokado!

Dobro zrel in kremast je uspesno nadomestil maslo pri zajtrkih. Ravno zaradi tega imamo vcasih slabo vest, ce ga jemo 'na zlico' ...
Platanos - banane!

Ce prides na trznico in zahtevas banane, te vedno zivahne prodajalke mirno gledajo v pricakovanju, da poves katere vrste banano si vendar zelis. Na sliki je 'rdeca' isla, 'nasa' se imenuje seda, obstajajo pa tudi majcene, velike za kuhanje ... Vec jih bomo imele priloznost spoznati v Selvi - dzungli.
Mango!

Socni in sladki mango se zjutraj tako pogosto znajde na nasi mizi, da se je v povezavi z njegovim uzivanjem razvil ze cel obred - razrezemo ga na tri dele, Valentina ga obicajno zreze med kosmice, Meta obvezno obere veliko pesko v sredini, jaz pa se svoje tretjine lotim kar z zlicko.

Kot zadnjo danes predstavljam lukumo!

Mokast, oranzen sadez v sebi skriva koscico (no ja, ce imas sreco, sicer pa koscice - s stevilom le teh pogosto preseneti), ki bi jo se izurjeno oko zlahka zamenjalo za kostanj. Same se lotimo redko, je pa izjemno okusna v kombinaciji z mlekom - smoothie sadez. O koscicah med domacimi krozi govorica, da se z nimi ni z igrati, saj ob dotiku pusti modrice ... Osebno z njimi niti ne ravnam z vecjo previdnostjo, saj se na nas, gringah (=belkah) modrice niso pojavile, na temnih Perujcih pa se jih tako in tako ne opazi :)



Na koncu dodajam se utrinek iz trznice. Na njej seveda najdemo tudi jabolka in hruske, a me smo se ze s prvim pogledom prepricale, da je svet (sadja) tu pisan in raznolik!



Ni komentarjev:

Objavite komentar